Ubuntu Linux

Ez a blog az Ubuntu Linux operációs rendszerrel foglalkozik amely kifejezetten az "átlagos" felhasználók érdekeit szem előtt tartva van összeálítva. Gyártója a Canonical és bővebb értelemben a egész nyílt forrású közösség.

Letöltések

Powered by Ubuntu Linux

Naptár

november 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Címkék

7digital (1) beta (1) canonical (2) css (1) desktop ubuntu (5) edgy (1) eyecandy (1) google (1) gutsy (1) help (1) heti hírek (1) install (1) intrepid (1) intro (3) jaunty (1) launchpad (1) lenovo (1) lvm (1) lynx (1) openoffice (1) open source (1) repository (1) ruthsarian (1) screencasts (1) security (1) server (1) shuttleworth (1) ssh (1) thinkpad (1) ubuntu (5) ubuntu one (1) unix (1) zenebolt (1)

Ubuntu One zenebolt

2010.03.24. 10:09 azAttis

Már néhány hónapja elérhető az integrált Ubuntu One nevű online tárhelyszolgáltatás ami ingyenes, 2 gb. helyet jelent minden regisztrált felhasználójának. 

Én nem nagyon használtam eddig mert már korábban hozzászoktam a dropbboxhoz. A két szolgáltatás lényege ugyanaz de míg a dropbox kliense széleskörűen elérhető, addig a Canonical nem nagyon törekedett az Ubuntu One kliensek más platformokra való átültetésére. Nem is nagyon értettem, hogy mit akarnak vele hiszen a dropbox ubuntu verziója is tökéletesen működik.

Ami most mégis érdekessé teszi a dolgot, hogy a nemsokára megjelenő új ubuntu verzió (Lucid Lynx) erre a szolgáltatásra ráépít egy online zeneboltot.

A bolt nyitását a Canonical a 7digital nevű partnerével közösen végzi, amely egy nem is olyan kicsi londoni B2B médiaszolgáltató cég. A 7digital katalógusa 8 millió mp3-at tartalmaz, a legnagyobb kiadók albumait beleértve (Music Group, Universal Music Group, EMI és Sony Music).

A fentiek alapján az Ubuntu One kínálata elsőosztályú lesz. Néhány kép amit a bétát kipróbálva mentettem:

bejelentkezés az Ubuntu One zeneboltba
1. bejelentkezés a boltba (egyben egy single-sign-on megoldás)
bejelentkezés az Ubuntu One zeneboltba
2. böngészés a boltban
3. Oasis albumok
4. számonként is megvásárolható az album
5. fizetési lehetőségek

 

Tetszik, már csak azt várom mikor jelennek meg a magyar kedvenceim mert azokat sajnos nem találtam meg.

A megvásárolt zenéket az Ubuntu One "meghajtónkra" menti el. Így bárhol hozzáférhetünk zenéinkhez ahol van net.

1 komment

Címkék: zenebolt canonical ubuntu one 7digital

 

Április 29.

A fenti napon jelenik meg a legújabb Ubuntu kiadás. A szerver verziót használóknak jó hír, hogy ez végre ismét LTS verzió lesz vagyis 5 éven keresztül támogatja majd a Canonical biztonsági frissítésekkel, javításokkal.

Néhány érdekes újdonság:

 • nagyon gyors rendszerindulás, hibernálás
 • alapértemezett ext4-es fájlrendszer
 • Főbb szoftververziószámok:
  • Linux kernel 2.6.32
  • Gnome 2.3
  • OpenOffice 3.2
  • Firefox 3.6
  • Nginx 0.7.65, Apache 2.2.14, lighttpd 1.4.22
  • mysql 5.1.41, postgresql 8.4.2, mongodb 1.1.2
 • Active Directory kompatibilitás megnövelése (az előző verzióban windows 7-el kapcsolatos hibák merültek fel).
 • új, nyílt forráskódú alapértelmezett driver nVidia gpu alapú kártyákhoz (Noveau) de a gyári drivereket is frissítették
 • beépített twitter, facebook, identi.ca kliens (gwibber)
 • az Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) képességek finomításra kerültek Eucalyptus alapon.
 • Mivel hosszú távon támogatott verzióról van szó ezért fontos, hogy ez a kiadás  képes lesz a Firefox nagyobb verzióváltásait is hivatalos forrásból végrehjtani.

Egy-egy kép a desktop új alapértelmett Radiance témájáról, a kissé sötétebb tónusokat kedvelők kedvéért megjelent Ambiance és a már klasszikus Dust Sand témáról.

Lynx galéria

További képek:

Az új kiadás telepítése április 29 előtt nem javasolt ;)

Szólj hozzá!

Címkék: desktop ubuntu lynx

Launchpad

2009.05.31. 08:00 azAttis

Az Ubuntu fejlesztésének lelke és motorja az online Launchpad platform amit bővebben nevezhetünk egy komplett, folyamatosan fejlődő ökoszisztémának is. Elég fontos dolog ahhoz, hogy néhány szóban leírjam mi is ez és mire való.

Programozóknak verziókezelő, hibakövető és tervező rendszer egyben. A Launchpad rendszerben bármikor közzé is lehet tenni a programcsomagokat (deb) így pillanatokon belül eljuttathatjuk a tesztelőkhöz avagy tulajdonképpen telepítheti bárki..

A felhasználók használhatják hibakövetésre, közvetlen válaszokat kaphatnak a kérdéseikre akár a fejlesztőtől de ők is segíthetnek például lokalizálni a rendszeren keresztül fejlesztett programokat.

A fejlesztőnek a programcsomagok közzétételére a  Personal Package Archives (PPA) rendszer szolgál ami erre biztosít 1 Gb tárhelyet és platformonkénti (x86, x86_64, stb.) közzétételi lehetőséget.

Felhasználóként a fejlesztő PPA tárolójának felvétele után a hozzá tartozó kulcsokat ezzel a kulcs importáló szkripttel egyszerűen betölthetjük.

A számok nem hazudnak és Launchpad hozzáférése akárkinek lehet.

A mai nap a rendszer éppen 11982 projektet, 379862 hibakövetést, 32305 branch-et, 1167285 fordítást, 72514 választ 17502 tervet tartalmaz.

Még egy érdekességet olvastam illetve halottam. A Launchpad fő részei eddig zárt forráskódú projektként fejlődtek.

A Canonical tudatosan tartotta zárt forráskódú projektként, hogy a fejlesztői közösség ne töredezhessen szét x darab különböző webhelyre telepített, különböző verziójú launchpad köré. A kibocsájtott kódnál is figyelni fognak arra, hogy a fejlesztések visszakerüljenek a www.launchpad.net-re.

Ez folyamatos kódfigyelést igényel, hogy a launchpad új fejlesztői megfelelőnek találják a saját kódjuk bekerülésének ütemét. Ehhez kiépítenek egy megfelelő infrastruktúrát és ha minden igaz idén július 21. kibocsájtják a nyílt forráskódú változatát. A folyamat segítéséhez létrejött egy fejlesztői wiki is.

Ez kivételesen érdekes lehet fejlesztői csapatoknak, projektmenedzsereknek, vezetőknek. Hatékony rendszerről van szó amely már bizonyított is. A projektek amelyek fejlesztését segíti valóban sikeresek globális, nemzetközi szinten.

Nemsokára nyílt forrású...

Launchpad Youtube csatorna.

Szólj hozzá!

Címkék: open source launchpad canonical

Ubuntu 9.04 holnap!

2009.04.22. 11:15 azAttis

 

Kapcsolódó hivatkozások

3 komment

Címkék: ubuntu jaunty

Ubuntu 8.10 érkezik

2008.10.14. 13:25 azAttis

Szólj hozzá!

Címkék: beta intrepid

A Lenovo az a kínai cég amely felvásárolta az IBM PC üzletágát. Így vált többek között a jól ismert Thinkpad notebook gyártójává. Úgy tünik, hogy számukra is megérett anyira a helyzet, hogy komolyan elgondolkozzanak egy Linux disztribucióval forgalmazott termékvonal piacképességén. Az Inside the Box lenovos blogon már elindult egy szavazás a kiválasztandó disztribúcióval kapcsolatban. Az Ubuntu Linux máris brutális mértékben vezet így várhatóan a Dell mellett egy újabb nagy gyártó fog a közeljövőben Ubuntu-s mobil pc-ket szállítani.

Ez alapvetően azért jó hír mert ugyan eddig is sokan futtattak Linuxot a Thinkpad-eken mégsem lehettek 100%ig biztosak abban, hogy minden harvereszköz teljes tudását kihasználhatják. Ez ugyan a megfelelő vásárlást megelőző tájékozódással kikerülhető volt de mégsem olyan egyszerű mintha rá lenne írva a kinézett többszázezer forintos gépre, hogy 100%ban kompatibilis a kedvenc operációs rendszerünkel. Ilyen szempontból nagy segítség lehet ez az oldal: www.linux-on-laptops.com

1 komment

Címkék: lenovo ubuntu thinkpad

Hírek röviden (09.02)

2007.09.02. 08:52 azAttis

 • A Gutsy Gibbon (az Ubuntu Linux következő verziójának kódneve) szépen halad a kiadás felé.  Már a Tribe 5-ös cdnél jár (tehát beta5) és a tervek szerint októberre érkezik a végleges verzió.
 • Még fontosabb hír, hogy a következő verzió (Hardy Heron kódnévvel) már újra LTS (Long Term Support) kiadás lesz. Ez azt jelenti, hogy a Canonical 5 éven át biztosan üzleti szintű támogatást nyújt hozzá (frissítik rendszeresen, külön biztonsági team-et kap stb.).
 • Szeptember hónap a Screencast Team-ről szól. A cél: minden nap egy-egy újabb screencast kiadása érdekes ubuntu-s témákban. - A screencast szó egy mostanában terjedő szóösszetétel (lásd még podcast) ami a gyakorlatban egy-egy kisebb videós magyarázatot jelent. - Ezekben az ubuntu használatát tanulhatjuk meg könnyedén. Oldaluk: http://screencasts.ubuntu.com/
 • Késik a KDE ablakkezelő négyes verziójának kiadása. További két béta kiadást terveztek be a végleges előtt.
 • Új tagja van a Masters of the Universe teamnek Sisak Áron személyében. A MOTU-k felelőssége a multiverse és universe szoftverkomponensek karbantartása. Erről bővebben itt.
 • A DesktopLinux.com szavazásán az Ubuntu lett a legnépszerűbb disztribúció.

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek

Unix timeline

2007.09.02. 08:07 azAttis

Unix timeline

Via: Zwahlen Design

Eme rövidke bejegyzéssel visszatértem. Sok nyári tennivaló és utazgatás mellett nem volt idő erre a blogra de ezen változtatunk.

Szólj hozzá!

Címkék: unix

Egyre több google alkalmazás érhető el ubuntu-n is és a jövőben ez a lista folyamatosan bővül. Sőt a google készített egy saját tárolót is ahonnan gyorsan leszedhetünk mindent. A tároló beállításához itt találtok részeletes leírást.

Az elérhető alkalmazások:
 • Google Desktop
 • Google Earth
 • Google Picasa

Szólj hozzá!

Címkék: google repository

A novemberre várható új Ubuntu kiadás második előzetese vált elérhetővé a napokban. A legfontosabb újdonság, a frissített programok és a további debianból átkerült csomagok mellett az, hogy a (k)ubuntuban is megjelent egy kubuntu-restricted-extras nevű csomag amely tartalmaz minden olyan csomagot amely egy korszerű gép elengedhetetlen része (flash, mp3 lejátszás, videó kodekek, fontok) de nem szabad szoftver. Ezek a csomagok/programok most is bőven elérhetőek csak külön-külön kell telepíteni és összevadászni (keresőszavak: "bad", "ugly").
apt-cache search bad
apt-cache search ugly

További infók itt.

Szólj hozzá!

Címkék: gutsy

Biztonságos rendszer

2007.03.18. 10:46 azAttis

Az Ubuntu Linux-ra több állítás igaz. Ezek pontos jelentése talán nem mindenki előtt tiszta és világos. Az Ubuntu Linux egy biztonságos rendszer. Pontosan mit jelent ez? Milyen alrendszerek és elgondolások biztosítják ezt?

Kedvenc Linuxod alapesetben, a biztonságod érdekében, nem engedi meg, hogy rendszergazdaként jelentkezz be a gépre. Először "mezei" felhasználóként kell bejutnod majd ha rendszergazdaként szeretnél futtatni valamit, használhatod a sudo alrendszert. Ugyan ezt  a megoldást ki lehet kapcsolni, egy jól irányzott sudo su parancs után kiadott passwd-vel (így már a rootnak is lesz jelszava és be is tudunk lépni vele), de ellenjavallott.

Alaptelepítés után tűzfalat sem találsz a gépeden. Miért? Ez hiba? Nem veszélyes ez? Nos nem. A filozófia lényege: az alaptelepítés során feltelepülő szolgáltatások nem fogadnak el kapcsolatokat külső forrásból. Ezt nagyon egyszerűen ellenőrizheted is egy parancsal:

sudo netstat -plut

A kimenetben a Local Address oszlop az érdekes. Itt minden olyan szolgáltatás amely kivülről is elfogad kapcsolatokat egy csillagal van megjelölve (*). Itt az alaptelepítés után csak olyan szolgáltatásokat találhatsz amelyek a saját gépedről (localhost) fogadnak el kapcsolódási kérést. Ha már olyan szolgáltatást telepítesz amely elfogad külső kéréseket érdemes korlátozni egy tűzfal segítségével, hogy ki honnan esetleg mikor férhet hozzá. Asztali rendszerre grafikus felületen egyszerűen konfigurálható a firestarter nevű tűzfalcsomag.

Minden rendszergazda vagy gyakorlottab felhasználó használja az ssh-t távoli bejelentkezésre. Ubuntu-ra az OpenSSH telepíthető csomagból. Nagyon kényelmes lezárt kapu, a rendszeredhez amíg csak te ismered a felhasználónevet és a jelszót.

Szóval egy jól irányzott (apt-get install ssh openssh-server) parancs után van egy géped amely futtatja az ssh szolgáltatást. Az alapértelmezett ssh port ismert. Jellemző, hogy sokan írnak gonosz kis programockákat amivel próbálkoznak bejutni különféle felhasználónév/jelszó kombinációkat megadva. Érzed, hogy ezt a szolgáltatást minél biztonságosabbá kell tenni? Hogyan? Kulcsszavakban (ssh beállítások, nyíl/titkos kulcspáron alapuló azonosítás, port áthelyezés, fail2ban, tűzfal).

Alapesetben mit tud a támadó?

 • tudja, hogy szerverünk futtatja az ssh-t.
 • hogy ezt a 22-es porton teszi.
 • hogy felhasználónév/jelszó alapú szöveges azonosítást végzünk.
Egy komolyabb rendszer esetén ezen mind-mind változtatni illik.

1 komment · 1 trackback

Címkék: ubuntu ssh security

Megújjult az ubuntu.com

2007.03.18. 09:19 azAttis

Sokkal áttekinthetőbb oldalt kaptunk ami az Ubuntu körüli pezsgést is jobban megmutatja. És külön örültem, hogy a "felejthető Mr. Ruthsarian" munkáját is megtaláltam a kódjában. Aki nem ismerné Mr. Ruthsarian-ról annyit, hogy igazi css guru. Bárki aki komolyan foglalkozott már egy-egy oldalterv elkészítésével imádni fogja a pali munkáit, itt.

Az oldal egyébbként Drupal CMS alapú.

1 komment

Címkék: css ubuntu ruthsarian

Ha egy ilyen hibaüzenet fogad vgdisplay parancsnál akkor nem kell nagyon megijedni. Az /etc/lvm/lvm.conf-ban ellenőrizzük, hogy az lvm filter listájába fel van-e véve minden olyan meghajtó ami esetleg nincs lvmben (cdrom, floopy, boot partició). Ha nincs akkor vegyük fel.

Szólj hozzá!

Címkék: server lvm

Ubuntu screencast-ok

2007.01.16. 23:45 azAttis

Találtam pár videót amit az Ubuntu dokumentációs csapat készített:
Gtalks-hoz, MSN-hez, irc-hez használhatod a Gaim-et, erről egy videó itt.

Szólj hozzá!

Címkék: intro openoffice screencasts desktop ubuntu

alfajok

2007.01.15. 21:27 azAttis

Az ubuntu derivatív projektek között álltalában ablakkezelők szerint lehet különbséget tenni. Kicsit olyan ez mint a bukós-nyílós ajtó, avagy kinek a pap kinek a papné. Az Ubuntu a gnome-ot használja.

Létezik KDE alapú Kubuntu és újabban Xfce alapú Xubuntu továbbá még újabban a Fluxbox alapú Fluxbuntu is. Egy-egy nem hivatalos tárolóból az E17 ablakkezelőt is munkára lehet fogni.

Szerk: E17 alapú disztó is készül Elbuntu néven (még pre-alpha). A multimédiás alkalmazásra koncentráló UbuntuStudio kiadását a következő ubuntu főváltozat (feisty fawn) kiadásával együtt tervezik.

Szóval itt választék van kéremszépen. Modern gépre az Ubuntu és a Kubuntu lehet a megfelelő választás, gyengébb gépekre pedig az Xubuntu. A Fluxbuntu talán a még öregebb gépeken is vígan elfut majd, de még nincs kiadva stabíl változata.

Mindegyik telepíthető bármelyikre csak parancssor kell hozzá:
sudo apt-get install kubuntu-desktop
sudo apt-get install xubuntu-desktop
sudo apt-get install ubuntu-desktop
sudo apt-get install xfce-desktop

3 komment

Címkék: desktop ubuntu

ide nekem azt a linuxot

2007.01.14. 19:32 azAttis

Nahát ha tetszett az előző postomban fityegő ablakok látványa és hirtelen rádöbbentél, hogy ebből talán használható munkakörnyezeted is lehet akkor le kell, hogy lombozzalak. Iszonyatos meló lesz :)

Először is le kell töltened (pl. innen az oldalsávból) a telepítő cd-t. Kiírod, majd kijelölsz magadnak kb. 2-3 óra szabadidőt amikor senki nem zavar. Mielőtt bármit teszel készíts egy biztonsági másolat a file-jaidról. Utána indítsd el a rendszert az imént kiírt cd-ről. A telepítő lemez egyben live cd azaz rögtön kipróbálhatod, hogy menni fog-e a dolog. Ha nem live cd-t szeretnél akkor látogass el ide és válassz egy a rendszerednek megfelelő alternate cd-t.

Szóval akkor nézz körül és ha úgy látod, hogy itt is ugyanúgy kattog az egér, akkor próbáld ki (az asztalon figyelő) a telepítést indító ikonon. Néhány döntést kell meghoznod. A legfontosabb, hogy most meghagyod-e az eddig használt rendszeredet vagy teljesen letörlöd. Ezt leszámítva válaszd az automatikus particionálást és várd meg amíg lefut.

Nézd meg ezt a segédletet és állíts be mindent ami kell. Ha törölted a lemezt állíts vissza mindent a biztonsági mentésből. Ha nem akkor ennyi.

A figyegő, átlátszó, ugráló szopó-nyaló ablakokhoz telepítsd fel a beryl nevű cuccot. Online segítséget sok helyen találsz. Értelmes emberek: itt, itt és 90%-ban itt is. Programismertetők, hasznos dolgok itt.

Kész vagy. Szokni kell, tanulni kell, szeretni kell, de könyen megy, gyorsan és lehet.

Kicsit testreszabva


Auchan-ban reswitchelt mac-esnek ajánlva :)

1 komment

Címkék: install help

lássuk a medvét

2007.01.09. 13:49 azAttis

Néhány youtube video egy-egy modern desktopról.

3 komment

Címkék: edgy desktop ubuntu eyecandy

mitől forog a kerék?

2007.01.06. 23:09 azAttis

Több ezer nyílt forráskódú projekt létezik és sok-sok ezernyi programozó, tesztelő és dokumentációkészítő dolgozik ezeken. Egy Linux disztribúció, mint amilyen az Ubuntu is, definiálható mindezen programok egy adott időpillanatban összeállított, mitöbb gondosan összecsiszolt állapotaként.

Ezeknek az embereknek nagy részéről a nyílt forrás a szabadságról szól. Azzal foglalkozhatnak amit igazán szeretnek és közben barátokat és nemkevés elismerést is szereznek. A fejlesztési rendszert amelyben dolgoznak bazárként szokták leírni. Erről bővebben, szemléletesen itt olvashatsz.

Mindez azonban felvet egy lényeges témát. Egy professzionális redszerben a rend adja a müködőképesség szerkezeti feltételeit. A szabad szoftver és a nyílt forrás világában (e két fogalomról külön-külön majd később) a rendet megszabni csak olyan személy tudja aki megkérdőjelezhetetlen tekintély. Ezt a személyt angolul Benvolent dictator for life-nak nevezik vagy röviden BDFL-nek. A kifejezés jelentése 'jóakaratú diktátor akinek megbizatása egész életére szól'. Az egész életükre megválasztott diktátorok álltalában erőszakos halált halltak és mindenki utálta őket. A jóakaratú jelző annak szól, hogy bár vitás kérdésekben a szavuk diktátum de mindezt kiérdemelték a közösségen belül. A nyílt forrású közösség fontosabb projektjeinek BDFL-jeit megtalálod a Wikipédiában.

Az Ubuntu planétáján ezt az embert Mark Shuttleworth-nek hívják. Dél-afrikai linux fejlesztőként 1996-ban hozta létre az egyik első olyan céget amely elektronikus aláírásokkal és hálózati biztonsággal foglalkozott. Miután cégét eladta amerikai vetélytársának - ezzel szert téve mintegy fél milliárd dollárra - ürhajósként is kipróbálta magát. A második űrturista volt és az első afrikai a világűrben.

2004-ben alapított cége, a Canonical, segítségével tér vissza a Linux fejlesztéshez megindítva az Ubuntu fejlesztését. A 2005 folyamán létrehozott Ubuntu alapítványba  10 millió dollárt invesztál megteremtve annak anyagi alapjait. Támogatása azonban nemcsak a fejlesztés anyagi biztosítékát jelenti. Sikerült egy olyan fejlesztési modellt is kialakítani amelyben a kiadások tervszerűen, időben követik egymást a korábbi kiadásokat is megfelelően karbantartják.

A Canonical - amely mint látható az Ubuntu mögött álló céget jelenti - üzleti modellje pontosan ennek köszönheti létét. A kiszámíthatóság jelentette biztonság ugyanis megrendelőket jelent, olyan megrendelőket akik hajlandóak fizetni. A disztribució a bekerülési költségtől (a cd amire kiírod, a hálózati kapcsolatért fizetett pénz) eltekintve ingyenes. Akkor miért fizetnek? Egyszerűen azért amiért más rendszerek esetén is. Ha bármilyen kérdésük akadna legyen szakértő akihez fordulhatnak. A modell életképesnek bizonyult. Sőt a Canonical mellett a legkülönböző országokban találhatunk olyan cégeket akik képesek ilyen támogatást nyújtani.

Szólj hozzá!

Címkék: intro ubuntu shuttleworth

színpadra!

2007.01.06. 20:40 azAttis

Linux kedvelő kispajtások itt az első bejegyzés. Nem is kezdhetném mással mint egy kis bemutatkozással. Sok éve mondhatom el magamról, hogy Linux user vagyok. Naná, hogy egy duális rendszerben éltem virtuális életem majd váltottam. A gépeimen közben megfordult már slackware, suse és centos összeállítás is. Mára viszont kizárólag Ubuntu-t használok szerveren és desktop-on egyaránt.

Összegyűjtöttem nagyon sok tapasztalatot azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet rendkívül olcsón szert tenni egy kitűnő operciós rendszerre és mi mindenre lehet használni, akár a szerver változatát, akár asztali rendszerként.

Megérhettük, hogy az Ubuntu Linux divatossá vált. Sokan kipróbálják. Sokan ki szeretnék próbálni. Az emberek szerezhetnek jobb, rosszabb tapasztalatot vele. Mitől függően? Egy fontos apróság.. sok múlik azon a fránya vason.

Ha új konfigurációt szerzel be vagy felújjítod a régit és úgy tervezed, hogy telepítesz rá Ubuntu-t, akkor győződj meg róla, hogy minden alkatrész teljesen Linux kompatíbilis-e? Egyszerűen keresd fel a gyártó oldalát és nézd meg hogy kínál-e meghajtót, támogatott-e Linux alatt az eszköz? Ha nem látod felsorolva a támogatott rendszerek között akkor egyszerűen ne vedd meg! Ezzel sok fejfájástól kíméled meg magad és meglátod nem is lesz olyan nehéz! Pár évvel ezelőtt ugyan a gyártók még nem igazán figyeltek erre de ma már szerencsére az igényesebbek kifejezetetten kiemelik.

Akik ismerkednek az ubuntu-val mindig kíváncsiak arra, hogy mit jelent a magyar füllel kissé furcsán hangzó szó: "emberiesség másokkal szemben". Egyszavas magyar megfelelőjéről nem tudok az előbbi is csak körülírás. Egy szellemiséget, viszonyulást jelent az élethez és minden közösséghez amelyben tartozunk. Távol eső helyen, Afrika subszaharai részén született meg, több nyelvben is élő szó. Egy Nagy Ember szavaival az ubuntu jelentése:

1 komment

Címkék: intro desktop ubuntu